• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg
  • 10.jpg
  • 11.jpg

Font Size

SCREEN

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Hari Wellness Wanita UniSZA 2012

Pada 26 Jun 2012 Pusat Kesihatan Pelajar (PKP) UniSZA dengan kerjasama Jabatan PendaftarUniSZA telah mengadakan satu programHari Wellness Wanita UniSZA 2012 bertempat di Dewan Auditorium Perpustakaan UniSZA Kampus Gong Badak. Program ini telah dihadiri seramai 120 kakitangan wanita UniSZA dan dirasmikan oleh Dr Aminuddin Abdul Rahman dan dijayakan dengan kehadiran penceramah dari Hospital Sultanah Nur Zahirah, selaku Pakar Sakit Puan HSNZiaitu Dr Karimah Bt Mohd, Pegawai Hal Ehwal Islam UniSZA, Ustaz Suhaimi Mohamad, Pensyarah Universiti Unit Diet Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) iaitu Che Suhaili Bt Che Taha dan Pegawai Farmasi dari Poisse Sdn. Bhd. iaitu En Aidi Bahar Bin Mustafa.

             Program ini diadakan bertujuan untuk memberi input yang berguna dalam penjagaan kesihatan harian, memastikan kesihatan kakitangan wanita UniSZA berada dalam keadaan optimum, membudayakan suasana mementingkan penjagaan kesihatan di kampus UniSZA dan menjalankan pemeriksaan kesihatan warga wanita UniSZA secara percumaselaras menyedari pelbagai peranan wanita dalam keluarga, masyarakat, ekonomi dan politik negara, maka dengan itu strategi-strategi khusus perlu dilaksanakan untuk melibatkan wanita secara berkesan dalam penjagaan kesihatan yang baik dan berterusan supaya potensi wanita dapat dioptimumkan.

            Hari Wellness Wanita UniSZA 2012 yang berjalan dengan lancar selama sehari ini memuatkan pelbagai aktiviti bermanfaat seperti empat ceramah kesihatan yang bertajuk “Wanita Dari Segi Perubatan Dan Kesihatan”, “Wanita dan Kesihatan Rohani”, Dilema Wanita: Sedap atau Sihat?” dan “ Tips Dan Petua Kesihatan Dan Kecantikan Dalaman Dan Luaran Melalui Cara Pemakanan Dan Kaedah Gaya Hidup Sihat”.

      Program ini telah tamat dengan jayanya dan mendapat permintaan ramai untuk diadakan secara berterusan dalam mewujudkan buadaya mementingkan penjagaan kesihatan dengan cara yang betul. Diharapkan juga program wellness seperti ini akan sentiasa mendapat galakan daripada pengurusan UniSZA dalam melahirkan warga UniSZA yang sentiasa sihat dan bersemangat dalam menjalankan tugasan  mereka.

  
Sila rujuk di bawah untuk gambar aktiviti sepenuhnya:

Galeri Gambar

Program Bersama Anak Yatim Darul Akhyar

 Pada 4 Ogos 2012 ,Pusat Kesihatan Pelajar UniSZA telah menganjurkan satu program bagi merapatkan tali silatulrahim antara kakitangan UniSZA dengan komuniti luar, di Asrama Anak-Anak Yatim Darul Akhyar -Batu Rakit. Buat pertama kalinya, program ini di anjurkan oleh Pusat Kesihatan Pelajar  itu sendiri , yang di ketuai oleh Dr. Aminuddin Bin Abdul Rahman, selaku Ketua Pusat Kesihatan Pelajar , bersama-sama  15 orang kakitangan PKP yang terdiri daripada pelbagai jawatan.                 

Asrama Anak-Anak Yatim Darul Akhyar  yang terletak di Kampung Mengabang Kapal - Mukim Batu Rakit ,  adalah di bawah kelolaan Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu (MAIDAM ). Menurut  Penyelia Asrama  tersebut - Ustaz Mohd Razaki BinYusof , asrama ini menempatkan seramai  69 orang lelaki dan 75 orang perempuan yang terdiri  daripada anak-anak yatim piatu dan fakir miskin berumur antara 13 – 19 tahun. 

 Antara pengisian program yang telah dijalankan pada hari itu ialah Teknik-teknik Asas Pertolongan Cemas dan Pemeriksaan kesihatan.  Anak-anak ini telah di pecahkan kepada 4 stesen . Stesen pertama  , Mari Mengenal  ‘ First Aid Box ‘ dan Cara-cara Pemakaian Anduh. Di sini anak-anak di dedahkan dengan barang-barang  yang  terdapat di dalam ‘First Aid Box’ serta  kegunaannya. Cara pemakaian dan ikatan anduh yang betul juga telah diajar.

Stesen  kedua pula ,Teknik-teknik Asas Mencuci Luka. Anak-anak ini diajar cara-cara mencuci luka dengan menggunakan peralatan dan ubat dengan cara yang betul.

 Teknik – teknik  balutan pula di stesen 3. Pelbagai cara balutan telah di tunjukkan kepada anak-anak  ini sebagai  pengetahuan di masa akan datang.

          Pemeriksaan Kesihatan dan Rawatan diberikan di stesen 4. Seramai 2 orang Doktor telah di tempatkan di sini  bagi  memberi  rawatan dan khidmat kaunseling  . Ubat-ubatan juga telah dibekalkan kepada  anak-anak ini sebagai mana yang telah di prescribe oleh doktor .    

Alhamdulillah , hasil dari sumbangan pembekal-pembekal , orang ramai serta kakitangan PKP itu sendiri  , dapatlah kami memeriahkan lagi program kami dengan menyediakan  hadiah kuiz dan cabutan bertuah. Sumbangan dari Ahli Undangan Negeri Dun Batu Rakit pula diagihkan sebagai duit raya.

Di akhir program kami pada hari itu , Ustaz Razaki telah memberi sepatah dua kata sebagai Penyelia di Asrama Darul Akhyar dan di susuli dengan ucapan penutup dari Dr. Aminuddin Bin Abdul Rahman sebagai tanda berakhirnya program kami pada hari itu. Majlis di akhiri dengan penyampaian cenderahati kepada penghuni asrama  sebagai tanda prihatin dan rasa sayang kami pada mereka.

Program Pusat Kesihatan Pelajar Bersama Anak-anak Yatim Darul Akhyar  pada hari ini , bukan sahaja dapat memberi peluang kepada kakitangan untuk beramah mesra dengan penghuni asrama , malah juga dapat memupuk keinsafan dan kesyukuran dalam diri kakitangan itu sendiri. Semoga kami dapat meneruskan lagi aktiviti-aktiviti seperti ini di masa akan datang, insyaAllah.


Sila rujuk di bawah untuk gambar sepenuhnya:

Galeri Gambar

Program Transformasi Pemakanan Sihat

 Program Pemakanan Sihat 2013 telah diadakan pada 8 Mei 2013 bertempat di  Dewan Auditorium Perpustakaan UniSZA Kampus Gong Badak dengan anjuran bersama Dietetic Students Association (DECSA/FPSK) dan Jabatan Pendaftar UniSZA. Pelaksanaan utama Program Pemakanan Sihat 2013 ini diadakan bagi menyahut saranan Kementerian Pengajian Tinggi  berkenaan Pelan Tindakan Nasional melalui Program Kesihatan Remaja. Transformasi Pemilihan Pemakanan dipilih sebagai tajuk program dalam mempromosikan pemakanan sihat dan merupakan platform bagi menyebarkan informasi terkini mengenai kesihatan.

Seramai 88 orang peserta terdiri daripada 55 orang staf Unisza dan selebihnya pelajar-pelajar Kejururawatan. Acara bermula dengan bacaan doa dan dirasmikan oleh Prof Madya Dr Nik Wan Omar selaku Pemangku TNC HEPA. Terdapat 4 slot pengisian minda  bermula dengan ‘Transformasi Pemilihan Pemakanan Sihat 2013 oleh Puan Che Suhaili Che Taha,Pensyarah Dietetik. Pengisian rohani oleh Ustaz Suhaimi Mohamad dari Pusat Islam dengan ‘Pemakanan Dalam Islam’ , ‘Pemakanan Kesihatan Tambahan’ oleh Prof Dr Ahmad Syukri Yazid dari Avail Beauty dan dari Dr Aryati Ahmad,Pensyarah Dietetik bertajuk ‘Thin Outside Fat Inside’. Program turut dimeriahkan dengan aktiviti pemeriksaan kesihatan percuma, demonstrasi masakan sihat oleh pelajar-pelajar DECSA/FPSK dan terdapat beberapa booth dibuka seperti Aman Palestin,Eversweet Product dan Avail Beauty.

Program ini dilihat sebagai pemangkin kepada amalan gaya hidup yang lebih sihat dan meningkatkan kerjasama dan koordinasi anatara Ptj,Fakulti dan pelbagai agensi terlibat dalam kefahaman pengetahuan serta kemahiran tentang ilmu pemakanan terhadap kesihatan. Usaha dan program baik ini sewajarnya diteruskan pada masa mendatang.


Sila rujuk di bawah untuk gambar aktiviti sepenuhnya:

Galeri Gambar

Program Berkhatan UniSZA 2013:

Program Berkhatan UniSZA 2013: Program Berkhatan UniSZA 2013 telah diadakan pada 23 November 2013 bertempat di Pusat Kesihatan Universiti Sultan Zainal Abidin(UniSZA). Program ini telah diadakan anjuran bersama Pusat Islam dan Pusat Kesihatan UniSZA dengan kerjasama Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK), Pejabat Pengurusan Pembangunan Hospital dan juga Hospital Sultanah Nur Zahirah(HSNZ). Program ini telah disempurnakan perasmiannya oleh Pengarah Pusat Islam, Dr. Mohd. Shafiee Hamzah. Program yang bertemakan “Membentuk Generasi Soleh yang Sihat” bertujuan untuk memenuhi tuntutan fardhu kifayah dan mewujudkan aktiviti kerohanian demi faedah anak-anak staf UniSZA dan komuniti setempat. Ia juga untuk memupuk sifat-sifat positif serta mengeratkan hubungan silaturrahim di antara warga UniSZA dan masyarakat setempat.

Seramai 70 orang peserta yang menyertai program ini adalah anak-anak warga UniSZA dan juga komuniti setempat yang berusia dari 5 tahun hingga 12 tahun. Program berkhatan ini telah dikendalikan oleh empat orang pakar perubatan jemputan dari Pejabat Pembangunan Hospital Pengajar, Dato' Prof. Dr. Ahmad Zubaidi Bin Abdul Latif, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan(FPSK), Prof. Dr. Nasir Bin Mohamad, Klinik Ehsan, Dr. Liwauddin, Pengarah PKU, Dr. Aminuddin Abdul Rahman, lima orang Penolong Pegawai Perubatan dari Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) dan Klinik Kesihatan Seberang Takir. Mereka juga dibantu oleh 15 orang pelajar Kejururawatan FPSK dan juga 14 orang staf Pusat Kesihatan UniSZA sendiri. Program turut dimeriahkan dengan persembahan dari marhaban pelajar UniSZA, perarakan peserta ke Pusat Kesihatan UniSZA dan juga semburan air daripada Emergency Response Team (ERT) UniSZA kepada peserta.

Program ini telah selamat dijayakan dengan sempurna oleh semua pihak yang terlibat. Program ini juga dilihat sebagai satu konsep yang boleh menyemarakkan sikap tolong-menolong dan kerjasama dalam memenuhi tuntutan fardu kifayah serta mengagungkan syiar Islam dalam kampus. Selain daripada itu juga, ia untuk merealisasikan penghayatan sebenar sebagai hamba Allah yang taat agar ia memberi impak yang positif kepada anak-anak warga UniSZA dan masyarakat  setempat dari sudut rohani dan jasmani.

 


Sila rujuk di bawah untuk gambar aktiviti sepenuhnya:

Galeri Gambar

You are here: Home Berita